
13 mei EGYPTE, DE BESTE TIPS VOOR EEN ONVERGELIJKE REIS
Als je een liefhebber bent van geschiedenis en cultuur, dan is Egypte een bestemming die je móét ervaren. En wat is een betere manier om deze magische plek te ontdekken dan via de levensader van het land: de Nijl? Een reis met Midden-Oosten Reizen stelt nooit teleur. In dit artikel lees je alles over onze ervaring en wat je moet weten over een Nijlcruise door Egypte.
Een cruise over de Nijl is als een reis door de tijd. Het landschap verandert van groene oases naar uitgestrekte woestijnen, en bij elke stop ontdek je weer iets nieuws: van eeuwenoude tempels tot vredige dorpjes langs de oever. Maar je begint je reis door Egypte bijna altijd in de dynamische hoofdstad Caïro. Als je goed kijkt (oké, heel goed) zie je vlak voor het landen, de iconische piramides van Gizeh al door het vliegtuigraam verschijnen.
Is Egypte veilig?
Hoewel Egypte soms als onveilig wordt bestempelt, komt dat niet overeen met mijn ervaring. Zeker in kleinere steden als Luxor en Aswan voelde ik me als vrouw veilig, ook ’s avonds op straat. Een vrouwelijke Egyptische gids die een tijdje met ons meereisde bevestigde dat gevoel: als vrouw kun je hier prima alleen rondlopen. Bij markten kun je soms opdringerige verkopers tegenkomen, maar dat is eerder hinderlijk dan bedreigend.
In steden als Caïro is het ’s avonds slim om taxi’s of Uber te nemen. Wij reisden met een lokale gids via Midden-Oosten Reizen, wat extra vertrouwen en gemak gaf – én de lokale prijs. Zolang je je bewust bent van je omgeving en je (op religieuze plekken) gepast kleedt, is Egypte een heel goed bereisbaar en gastvrij land.
Caïro – druk maar indrukwekkend
Met bijna 20 miljoen inwoners is Caïro een van de grootste steden van Afrika – en dat merk je vooral aan het verkeer. Vier auto’s naast elkaar op een driebaansweg is hier heel normaal. Voetgangers steken dwars over tussen rijdende auto’s door, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat ís het hier ook. Als je de controle overgeeft aan je chauffeur, ga je zelfs van de chaos genieten. Caïro is echt een andere wereld en heeft, naast de iconische piramides, nog zoveel meer te bieden. Sla deze bestemming dan ook zeker niet over tijdens je reis door Egypte.
Verblijf: Downtown
Wil je dichtbij de Nijl en bezienswaardigheden verblijven? Kies dan voor Downtown Caïro. Deze wijk ligt op loopafstand van het Tahrirplein, het Egyptisch Museum en natuurlijk de rivier zelf. Wij verbleven in het Steigenberger El Tharir hotel, een prima hotel dat van alle gemakken voorzien is.
De piramides van Gizeh
De piramides van Gizeh zijn zo’n 4.500 jaar oud en blijven omgeven door mysterie. Hoe deze kolossale bouwwerken tot stand zijn gekomen, houdt wetenschappers nog altijd bezig. Recent onderzoek suggereert dat er mogelijk iets verborgen is onder de piramides, maar de Egyptische overheid wil deze theorie niet bevestigen.
Je kunt de piramides ook van binnen bezoeken, hoewel dit niet voor iedereen wordt aangeraden, vooral niet als je claustrofobisch bent. De gangen zijn smal en je moet door krappe stukken kruipen. Is het het waard? Dat is persoonlijk, maar het is zeker een bijzondere ervaring. Sommigen geloven dat het bezoeken van de piramides een spirituele verbinding mogelijk maakt met de eeuwenoude energie van deze monumenten. Maar dat laat ik graag aan jou over om te ervaren.
Lunch with a view
Wil je nog wat langer genieten van het adembenemende uitzicht op deze indrukwekkende bouwwerken, maar begint je maag te knorren na een ochtend op ontdekkingstocht? Gelukkig zijn er verschillende plekken waar je tijdens de lunch of het diner kunt eten met zicht op de piramides. Wij genoten in alle rust (er waren maar weinig toeristen) van een uitgebreid Egyptisch buffet bij het Marriott Mena House. Ook Khufu’s Restaurant is een populaire keuze, met een prachtig uitzicht en een menu vol lokale specialiteiten.
Beyond the pyramids
Na de piramides gezien te hebben, vertrekken de meeste bezoekers naar hun resort aan de rode zee. Zonde, want Caïro heeft zoveel meer te bieden. We zetten het voor je op een rijtje:
- Grand Egyptian Museum (GEM)
Gloednieuw en het grootste museum ter wereld gewijd aan één beschaving. Alleen al qua omvang doet het niet onder voor het Louvre. Een must-see. - Egyptisch Museum (Tahrirplein)
Een klassiek museum met een indrukwekkende collectie, waaronder de schatten van Toetanchamon (die binnenkort naar het GEM verhuizen). - Citadel van Saladin
Gelegen op de Mokattam Heuvels, met adembenemend uitzicht over Caïro. Hier vind je ook de Ottomaanse Moskee van Mohammed Ali (niet de bokser), beter bekend als de Albasten Moskee.
Khan El-Khalili Souk
Sinds de 14e eeuw vormt deze markt een ontmoetingsplaats voor handelaren en reizigers van over de hele wereld. In de smalle straatjes vind je alles van handgemaakte sieraden en kruiden tot tapijten en lantaarns. Bij veel trekpleisters in Egypte vind je toeristische markten. De verkopers kunnen opdringerig zijn, net als je misschien gewend bent in Marrakech. Wil je niets kopen? Dan kun je ze het beste negeren, ook al lijkt dit onaardig om te doen. Wil je wel iets kopen, niet te veel betalen én de cultuur respecteren? Dan zijn dit onmisbare tips:
- Begin met een begroeting, zoals “Salam Alaikum”. Vriendelijkheid opent deuren.
- Maak eerst een praatje. Vraag hoe het gaat of vertel waar je vandaan komt. Het breekt het ijs en toont respect.
- Bied niet direct de gevraagde prijs. Een goed startbod ligt meestal tussen de 30% en 50% van de oorspronkelijke prijs.
- Wees niet bang om weg te lopen. Vaak volgt dan spontaan een beter aanbod.
- Blijf beleefd en ontspannen. Te fel onderhandelen kan verkeerd overkomen.
- Heb je een deal gesloten? Koop dan ook. Een mondeling akkoord wordt in Egypte heel serieus genomen.
Uit eten in Caïro
Als je in de avond door Cairo loopt, kom je maar weinig andere reizigers tegen. Laat je daar vooral niet door afschrikken, want de stad leeft ook na zonsondergang en is prima te verkennen. Bovendien vind je juist op deze momenten de leukste eettentjes, waar je voor een paar euro kunt genieten van een uitgebreide maaltijd. Denk aan een tafel vol mezzes, de lekkerste falafel die je geproefd hebt, drankjes en misschien zelfs een waterpijp.
Ga bijvoorbeeld naar Groppi. Dit is een bakkerij/koffiehuis en restaurant in één. Probeer de mini-shoarma of de fattah-salade. Je eet er tussen de locals, altijd een goed teken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Aswan, rust en cultuur in het zuiden
Na een paar dagen in Caïro is het tijd om veel meer van de rijke historie en cultuur van Egypte te ontdekken. De Nijlcruise startte in ons geval in Aswan, een stadje in het zuiden van Egypte, gelegen aan de oevers van de Nijl. Het is er heel rustig en de bevolking van Aswan is grotendeels Nubisch, bekend om hun gastvrijheid, kleurrijke cultuur en muziek. Een bezoek aan een Nubisch dorp is een mooie kans om meer te leren over hun tradities en levensstijl.
Een van de mooiste tempels in Egypte is, naar mijn mening, de Philae-tempel, gewijd aan de godin Isis. Deze oude tempel stond ooit op Philae-eiland, maar dreigde onder water te verdwijnen, door de bouw van de Aswandam. Dankzij een internationale reddingsactie van UNESCO werd het hele complex steen voor steen verplaatst naar het nabijgelegen Agilkia-eiland. Je bereikt de tempel per boot, wat de ervaring extra bijzonder maakt. Daar wacht een prachtig bewaard heiligdom vol mythologische reliëfs, zuilengalerijen en fotogenieke bouwwerken.
In Aswan vind je ook de Aswandam. Deze enorme dam temt de kracht van de Nijl en zorgt voor irrigatie, elektriciteit en bescherming tegen overstromingen. De dam creëerde het gigantische Nassermeer, een van de grootste kunstmatige meren ter wereld.
Met een Dahabiya over de Nijl
Tussen Aswan en Luxor slingert de Nijl langs eeuwenoude tempels, palmoases en stille woestijnheuvels. Een bijzondere manier om deze reis te maken is met een Dahabiya: een elegante houten zeilboot, traditioneel gebouwd en ingericht voor kleine groepen. Aan boord wordt voor alles gezorgd: vers bereide Egyptische maaltijden, comfortabele hutten en zelfs een jacuzzi. ’s Avonds was er Egyptische muziek, dans en gezelligheid onder de sterrenhemel. De bemanning en de muziek zorgden ervoor dat niemand stil kon blijven zitten. En zelfs wie dat wel probeerde, werd uiteindelijk de dansvloer op gesleept. Die avonden onder het maanlicht ergens midden op de Nijl zal ik nooit vergeten.
Het openluchtmuseum van Egypte, Luxor
Luxor, gelegen aan de Nijl, is het hart van het oude Egypte. De stad herbergt enkele van de meest iconische bezienswaardigheden, waaronder de Karnak-tempels en de Vallei der Koningen. De Karnak-tempels, gewijd aan de god Amon-Ra, zijn een van de grootste religieuze complexen ter wereld. Het indrukwekkende Hypostyle Hall met 134 enorme zuilen toont de indrukwekkende rijkdom en grootte van het oude egypte.
Aan de westelijke oever van de Nijl ligt de Vallei der Koningen, waar veel belangrijke farao’s begraven liggen. Archeologen doen hier tot op heden nog dagelijks bijzondere archeologische vondsten. Hier ligt ook de Tempel van Hatsjepsoet, prachtig uitgehakt uit de rotsen. Hatsjepsoet was een van de weinige vrouwelijke farao’s en vocht voor gelijke behandeling, uniek in haar tijd.
Ballonvaart boven Luxor
Voor wie geen hoogtevrees heeft: een ballonvaart bij zonsopgang biedt een magisch uitzicht op de tempels en het landschap. Helaas ging dit voor ons door de wind niet door, maar het blijft een aanrader.
Smaakvolle stops in Luxor
El Kababgy in Luxor is de perfecte plek voor een smaakvolle maaltijd. Hier geniet je van heerlijke kebabs en versgebakken pita’s in een gezellige sfeer, vlakbij de Nijl. Deze buurt zit trouwens vol met leuke eettentjes.
Verborgen koffietentje
In Luxor haal je heerlijke koffie bij Halim Coffee. Hoewel ik online niets meer kan vinden over dit koffietentje, raad ik je zeker aan er zelf naar op zoek te gaan. Je vindt deze hidden gem het aan Ramsis Street in Luxor.
Midden-Oosten Reizen
Onze reis werd verzorgd door Midden-Oosten Reizen. Een reisbureau dat gespecialiseerd is in kleinschalige rondreizen met oog voor cultuur en lokale ontmoetingen. Dankzij hun geweldige gidsen en flexibele routes bezochten we niet alleen de bekende highlights, maar ook traditionele dorpen en verborgen plekken langs de Nijl.
Geen reactie's